Jeannette van Kuik- Stam

Bedenker en oprichter van het KinderCoachGilde

Naam van het bedrijf: Acacia Coach Academie
Locatie: Apeldoorn
Websites:
www.acacia-coach-academie.nl | www.jeannettevankuik.nl | www.jongerencoach-apeldoorn.nl
Mailadres: [email protected]

Vertel ons over je praktijk, je doelgroep en je missie.
In 2002 ben ik gestart met het vak kindercoaching. Het was destijds nog onbekend en helaas toen ook nog redelijk onbemind. Maar ik heb nooit opgegeven. Want ik wist waar ik voor stond. Het was toen ook echt anders dan nu. Ik was destijds anders dan nu. Mijn ontwikkeling stond en staat gelukkig niet stil.

Mijn doelgroep bestond uit ouders en kinderen die te maken hadden met pesten, kinderen die vastliepen omdat ze anders leerden (beelddenken) en kinderen die faalangstig waren.

Inmiddels is mijn praktijk uitgebreid met mentoring en coaching van (jong)volwassenen en ben ik sinds 2008 gestart met het geven van opleidingen in het vak kindercoaching.

De Acacia Coach Academie BV is sinds 2018 een prachtig (moeder)bedrijf wat ik samen met mijn man Erik elke dag met heel veel plezier run en waar het KinderCoachGilde een onderdeel van is.

Wat was jouw grootste beer op de weg toen je begon?
ikzelf. Mijn gedachten en mijn angsten. Vooral het ondernemerschap. Daar had ik geen kaas van gegeten en ik deed maar wat. Er zijn heel veel momenten geweest dat ik het financieel zwaar kreeg en elke keer wilde ik het liefst weer terug naar de veilige haven van de zekerheid. Een vaste baan kon me die zekerheid bieden, maar ik wist ook dat ik daar niet gelukkig zou zijn. Dus ik hield vol. Gelukkig met succes!

Wat is je grootste succes sindsdien?
Dat ik op dit moment meer dan 300 kindercoaches per jaar mag opleiden.
Maar ook dat ik Stichting Adiona heb bedacht en medeopgericht. En dat ik aan de wieg van het KinderCoachGilde mocht staan.

O ja, ook mijn spel COACHEE voelt als een succes. En het spel 'aangenaam kennismaken'. En ja, mijn beide boeken die ik geschreven heb, daar ben ik ook best trots op.

Welke thema’s kom je in jouw praktijk vooral tegen?
Beelddenken, Pesten en faalangst waren de thema's in het begin. Daarna ben ik heel veel ouders en kinderen met diverse vragen tegengekomen. Scheiding, samengestelde gezinnen, onzekerheid, overlijden, pleegkinderen, kinderen die uit hun land moesten vluchten, anorexia, automutilatie, je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb ze welkom geheten in mijn praktijk. De ouders en kinderen die op dit moment de weg naar mij vinden lopen vast in thema's die spelen rond de puberteit zoals seksuaiteit, onzekerheid, faalangst/ prestatiedruk en de gevolgen van groepsdruk. 

Hoe zie jij het KinderCoachGilde over 5 jaar?
Dan zijn we nog steeds een bloeiend register en is ons vak kindercoaching uitgegroeid tot een onmisbare schakel in de zorg in Nederland. Het nieuwetijdsconcept van het KinderCoachGilde is over 5 jaar een voorbeeld voor andere kwaliteitsregisters.

Heb je tot slot nog een tip voor onze kindercoaches?
Volg je hart... het klopt niet voor niets.
Hou je beide voeten op de aarde. En blijf in ontwikkeling. Waar jij groeit, groeit jouw praktijk. En waar jouw praktijk groeit, groeit het vak.