Leonie Hendriks- Walgemoet

GildeCoach voor geregistreerde kindercoaches

Naam praktijk: Lach en Geniet Kindercoaching / Tolkabouts
Locatie: Zwolle e.o.
Website: www.lachengeniet.nl / www.tolkabouts.nl
Mailadres: [email protected] / [email protected]

Vertel ons over je praktijk, je doelgroep en je missie.
Na ruim 18 jaar werkzaam geweest te zijn in het Speciaal Onderwijs, waarin ik voornamelijk werkte met leerlingen met een ASS diagnose en of heftige gedrags puitdagingen, vond ik het tijd voor een andere missie.

Mijn missie is om kinderen, pubers en hun gezinnen te mogen ondersteunen, begeleiden en coachen vanuit een laagdrempelige manier. Mede omdat ik zie, ervaar , signaleer dat er in de huidige prestatie gerichte maatschappij meer dan dat nodig is. Daarnaast werk ik samen met scholen om ook hen te adviseren in hoe er gekeken kan en mag worden naar een kind en hoe ze dit ook praktisch vorm kunnen geven. Er wordt momenteel op vele fronten veel van kinderen en leerkrachten gevraagd en verlangd en velen voelen zich hierin niet gezien, gehoord en erkend. Zowel in mijn praktijk als op scholen verbind ik deze beide werelden. En ik vind dat dit los moet staan van alleen maar diagnostiek en of toetsen en testen. In mijn praktijk komen daarnaast thema’s als faalangst, negatief zelfbeeld, weerbaarheid, sociale vaardigheden, gezin omstandigheden, talenten en kwaliteiten aanbod en dit alles gecombineerd met hetgeen een kind onderliggend voelt.  Ik werk kind gericht en vanuit zijn of haar behoeftes. Mede daarom heb ik ook een eigen emotie tool ontwikkeld Tolkabouts om voor kinderen, ouders en scholen dichterbij de essentie van emoties te kunnen komen om zo te werken aan de onderliggende oorzaak van bijv. bepaald gedrag. In kinderen zit zoveel verborgen en gaat er zoveel verschuild en aan mij dit voor hen te vertalen en tot uiting te laten komen. Mede daarom geef ik ook workshops over kinderen hun gedrag en emoties en wat dit voor signaal dient in waar wij wat mee moeten.

Wat was jouw grootste beer op de weg toen je begon?
Het vertrouwen hebben en houden in dat waar de behoefte aan is vanuit kinderen, hun ouders en de maatschappij in combi met wie ik ben, mijn kennis en kunde. 

Wat is je grootste succes sindsdien?
Dat ik met steeds meer met vertrouwen naar kan kijken in dat wat er momenteel in onze huidige maatschappij speelt en gebeurt en hoe nodig het is dat kinderen/pubers hierin gehoord, gezien en erkend worden. De (h)erkenning hiervan en dat je hiervoor ook meerdere dingen kan en mag gaan inzetten. Daarnaast dat er steeds meer erkenning komt van ook organisaties als de GGD die zien dat voor veel kinderen/pubers en hun ouders  preventief al zoveel winst te behalen valt door hetgeen wat ik kan en mag doen.

Welke thema’s kom je in jouw praktijk vooral tegen?
De thema’s rondom Emoties uiteraard. Van de diepere lagen tot aan de zichtbare lagen hiervan. Maar ook zeker wel bepaalde  (school) ontwikkeling vraagstukken, gedrag vraagstukken en  uiteenlopende sociale en emotionele vraagstukken.

Hoe ervaar jij het GildeCoach zijn bij het Gilde? Wat brengt het je?
Met veel plezier ben ik Gildecoach van Het Gilde. Het is mooi om te zien dat we samen met elkaar steeds meer diepgang weten te brengen in het mooie vak kindercoach zijn. Daarnaast vind ik het heel leuk om op basis van mijn ervaring nu ook andere kindercoaches te kunnen en te mogen begeleiden in het kindercoach zijn. Heel veel herkenning brengt dit met zich mee, maar ook veel interne processen waarbij ik graag ondersteun en van waarde wil zijn. Daarbij ook ieder in zijn eigen kracht en waarde te kunnen mogen zetten, want ook hierin zijn wel allen verschillend, maar uniek. Ik vind het een enorme eer om mee te mogen lopen, denken en adviseren. Daarnaast het vak naar een hoger level te tillen.

Hoe zie jij het KinderCoachGilde over 5 jaar?
Ik hoop dat over 5 jaar niemand meer om het Gilde heen kan en deze ook als beroepsvereniging naamsbekendheid heeft geworden, zowel in kwaliteit, professionaliteit en eigenheid. Het ook bekend is bij  organisaties als gemeentes, zorgverleners, huisartsen en scholen enz. Dat het nog meer body mag krijgen door  ook samen te gaan werken met meerdere partijen.

Heb je tot slot nog een tip voor  kindercoaches?
Ga ervoor. Vertrouw op jezelf, maar vooral op al die kinderen die je nodig hebben. Zorg daarnaast dat je de boel als professional op orde hebt. Ga samenwerkingen aan en (over) zie het geheel. Volg je weg in het kindercoach zijn met vallen en opstaan. Vergeet daarnaast niet te Lachen te Genieten van al het moois wat dit van je vraagt en brengt zelfs bij de uitdagingen die dit met zich mee brengt.